Turiștii și localnicii din zona submontană a Gorjului sunt așteptați, în perioada 14-20 mai, la „Zilele Culturii Novăcene”. Săptămâna culturală de la Novaci debutează anul acesta cu Festivalul de Teatru „Sabin Popescu” și, ca de fiecare dată, se încheie cu Festivalul Cântecului și Portului Ciobănesc „Urcatul oilor la munte”.

Autoritățile județene și locale au stabilit programul și numărul manifestărilor: două festivaluri, un concert și o lansare de carte. Așadar, muzica, teatrul și poezia sunt cele trei domenii alese pentru zilele culturale. Cilclul de manifestări artistice precede festivalul de folclor pastoral „Urcatul oilor la munte”, care de mai bine de jumătate de secol se organizează în a treia duminică a lunii mai.

Festivalul de Teatru „Sabin Popescu”, aflat la cea de-a XIX-a ediție, se desfășoară pe parcursul a trei zile, începând de pe data de 16 mai. În prima zi, de la ora 16, în sala de spectacole a Casei de Cultură „Dumitru Brezulescu” din Novaci, echipa de teatru a Casei de Cultură, cu actori experimentați și tineri debutanți, va juca piesa „La o piatră de hotar”, după un scenariu care cuprinde întâmplări din 1918. Astfel va fi marcat anul centenar. Urmează două zile de Teatru Școlar, în care actorii vor fi elevi ai liceelor gorjene și ai Școlilor Gimanziale Novaci și Pociovaliștea.

Sâmbătă, 19 mai, la orele prânzului, în sala de conferințe a Casei de Cultură va fi lansat volumul de poezie „Trandafiri și amintiri” al poetului novăcean Ion Florea, iar seara va fi organizat un concert folcloric, pe scena în aer liber din dumbrava Pădurii Hirișești. Printre artiști se numără și Diana Selagea și Florin Ionaș - Generalul, artiști cunoscuți din Banat.

Seria evenimentelor va fi încheiată odată cu „Urcatul oilor la munte”. La cea de-a LI-a ediție a tradiționalei manifestări au fost invitate ansambluri folclorice din județele Vâlcea (Băbeni, Horezu, Vaideeni), Sibiu (Boița, Rășinari), Hunedoara (Petrila, Vulcan, Petroșani) și Mureș (Târnăveni). Din județul Gorj au fost invitate ansamblurile din Baia de Fier, Crasna și Polovragi, precum și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu. Mai mult de o sută de artiști vor defila în centrul orașului, la Parada Portului Popular, pe 20 mai, de la ora 10, iar apoi vor cânta și vor dansa pe scena în aer liber de la Hirișești, într-un spectacol extraordinar.

Localitate
Sosire 
 Plecare 

Număr persoane