Cheile Olteţului blank

Cheile Olteţului, Polovragi, Gorj, 217365, Romania
Tel: +4 0253 476 135,
- Cheile Olteţului Cheile Olteţului, Polovragi, Gorj, 217365, Romania +4 0253 476 135
/ / / /

Cheile Olteţului de la Polovragi, rezervaţia naturală a Gorjului.

De pe drumul forestier care pleacă de la Mânăstirea Polovragi, trecând pe lângă Peștera Polovragi, se poate vedea un firicel de apă care scoate zgomote puternice, la baza unei crăpături între stânci. Oltețul este firul de apă care adună pâraiele reci ce se scurg de pe stânci, ajungând, de la izvor până în localitatea Polovragi, un râu învolburat. De mii de ani, dintr-o epocă în alta, râul a săpat în stâncile calcaroase și a format Cheile Oltețului care despart Masivul Parâng de Munții Căpățânii.

Pereții de stâncă de la nivelul apei din canion sunt foarte puțin depărtați, distanța dintre ei fiind de doar trei sau patru metri. Apropierea i-a făcut pe experți, cu precădere pe geografi, să spună că la Polovragi se găsește cel mai îngust canion european. La nivelul drumului forestier, distanța crește cu peste douăzeci de metri. În timp, apele subterane au fost foarte active, generând, pe ambii versanți ai sectorului de chei, numeroase fenomene endocarstice, reprezentate prin peşteri, la care se adaugă fenomene exocarstice de mai mică amploare: ponoare, izbucuri, văi seci.

Cheile fac parte dintr-o rezervație naturală din județul Gorj și au de arătat peisaje extraordinare, cu cascade, stânci golașe, caverne săpate în vârf de munte și poieni înconjurate de felurite soiuri de copaci, de la foioase până la conifere. La Polovragi se ajunge de pe DN 67, drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu-Jiu. Și din stațiunea Rânca se poate pleca spre Cheile Oltețului, trecând prin Novaci și Baia de Fier.

Pentru cei care vor să audă cât mai bine murmurul apelor repezi de munte, în fața Peșterii Polovragi se găsește un traseu sigur care coboară câțiva zeci de metri înspre apă. A fost amenajat pentru turiștii care vor să vadă de aproape strâmtoarea. Înfiorător este, între stânci, vuietul vântului și sunetul scos de bolovanii purtați de apele repezi ieșite la suprafață.

Sălbăticia extraordinară de pe malurile Oltețului se întinde pe o distanță de doi kilometri, iar pasionații de natură pot încinge grătarul într-una dintre luncile înguste de pe marginea drumului forestier. Până acum, toți vizitatorii au făcut efortul de a-și aduna resturile nedegradabile, așa că autoritățile locale vin cu rugămintea ca și cei care vor veni de acum înainte să-și adune resturile de hârtie, plastic, sticlă și metal.

Evaluare: 0.0
Recenzii:0
qrcode

 

Nu există recenzii pentru această atracție încă.

Trebuie să fiți conectat(ă) pentru a posta o recenzie

Atracții în apropiere de Cheile Olteţului pe o rază de 20 km

Crucea lui Ursache

la aproximativ 0.63 km

Crucea lui Ursache

Peștera Polovragi

la aproximativ 0.65 km

Peștera Polovragi

Mănăstirea Polovragi

la aproximativ 1.58 km

Mănăstirea Polovragi

Peștera Muierilor

la aproximativ 2.42 km

Peștera Muierilor

Cheile Gilortului

la aproximativ 8.90 km

Cheile Gilortului

Novaci Gorj

la aproximativ 9.67 km

Novaci Gorj

Muzeul Civilizației Montane

la aproximativ 10.48 km

Muzeul Civilizației Montane

Stațiunea Rânca

la aproximativ 13.35 km

Stațiunea Rânca

Olari Horezu

la aproximativ 16.36 km

Olari Horezu

Mănăstirea Icoana

la aproximativ 16.36 km

Mănăstirea Icoana

Transalpina - Dn 67C

la aproximativ 18.09 km

Transalpina - Dn 67C

Complexul Muzeal Măldărești

la aproximativ 19.99 km

Complexul Muzeal Măldărești
 
Transat Travel℠