Complexul Muzeal Măldărești blank

Măldăreşti, Maldaresti, Valcea, 247370, Romania
Tel: +4 0350 401 898, Fax: +4 0350 401 899
- Complexul Muzeal Măldărești Măldăreşti, Maldaresti, Valcea, 247370, Romania +4 0350 401 898
/ / / /

Complexul Muzeal Măldărești deține cea mai veche culă din țară

La trei kilometri distanță de orașul Horezu, într-un cadru natural impresionant, este așezat Complexul Muzeal Măldărești. Muzeul cuprinde Cula Greceanu, Cula I. Gh. Duca și Casa Memorială I. Gh. Duca, monumente arhitecturale europene, cu o adevărată încărcătură istorică.

Fiecare culă este formată din pivniță, parter și două etaje, având pridvoare din care, pe vremuri, se putea vedea până-n depărtare, pe vale. Interioarele au rămas aproape neschimbate, înăuntrul lor găsindu-se mobilă veche, obiecte vestimentare, paravane, sobe zidite după modelele timpului și obiecte de uz casnic.

„Culele au fost construite în zona Olteniei, în special pentru apărarea de turci și de tătari. Mai târziu au devenit case fortificate pentru boierii zonei, care voiau să se apere de hoți sau haiduci veniți să fure de la ei. Clădirile dăinuiesc de peste 500 de ani în zona noastră, Cula Greceanu fiind cea mai veche din țară. Turnul ei a fost construit în 1516 de Nan Paharnicul, iar restul locuinței în 1600, de căpitanul Tudor Maldăr”, ne-a spus Mihaela Frumușelu, ghid al Complexului Muzeal Măldărești.

Cula Greceanu cuprinde elemente în stil brâncovenesc. A fost deschisă spre vizitare abia în 1956, când a fost transformată în muzeu. A găzduit mulți actori, în timpul filmării unor scene din filme, ultimul fiind Aferim, al cărui regizor a câștigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.

Cula Duca datează din 1812 și este ridicată de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Din 1962 a intrat în posesia statului și a fost transformată în muzeu între anii 1966-1967, când a fost și restaurată. În 1910, I. Gh. Duca, atras de zona măldăreștilor încă de pe vremea când activa ca judecător la Ocolul Horezu, aflând că cele două cule erau nelocuite, a cumpărat cula construită de Gheorghiță Măldărescu și a construit lângă ea o casă de vacanță. Casa are dimensiuni neașteptate, fiind construită între 1910 și 1912. În interior se găsesc obiecte rare, de bun gust, care au aparținut primului ministru al țării, I. Gh. Duca. Curtea și terasele din apropiere sunt amenajate cu băncuțe, mese și obiecte din ceramică de Horezu.

„Foarte importante aici, la noi, sunt arhitectura acestor monumente de interes european și lecția de istorie pe care o ținem tot aici, încântând publicul vizitator”, a mai precizat ghidul.

Drumul spre Complexul Muzeal nu este foarte bine marcat cu indicatoare, dar de pe DN 67 se poate ajunge foarte ușor în comuna Măldărești. Biletele de vizitare costă patru lei pentru un adult și trei lei pentru un copil. Pentru fotografiere se plătește o taxă foto în valoare de zece lei.

Average Rating: 0.0
Total Votes:0
qrcode

 

There are no reviews for this attraction yet.

You need to be logged in to post a review.

Attractions nearby Complexul Muzeal Măldărești within 20 km

Olari Horezu

at approximate 5.43 km

Olari Horezu

Mănăstirea Polovragi

at approximate 18.65 km

Mănăstirea Polovragi

Crucea lui Ursache

at approximate 19.36 km

Crucea lui Ursache

Peștera Polovragi

at approximate 19.41 km

Peștera Polovragi

Cheile Olteţului

at approximate 19.99 km

Cheile Olteţului
 
Transat Travel℠